Προϊόντα

ΣΙΤΗΡΑ

Σίτος

Σε παγκόσμια κλίμακα καλλιεργούνται αρκετά είδη και ποικιλίες σιταριού σε έκταση που ξεπερνά τα 2.200 εκατομμύρια στρέμματα. Οι κυριότερες παραγωγοί χώρες είναι η Κίνα, η Ινδία, οι Η.Π.Α., η Ρωσία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, Τουρκία, Αυστραλία, κ.λ.π. Η παραγωγή του το 2003 -2004 (σύμφωνα με στοιχεία του FAO) έφθασε τους 630 εκατομμύρια τόνους.
Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια του σιταριού (Μ.Ο. 2003 -2005), καλύπτει έκταση περίπου 8,5 εκατομμύρια στρέμματα, που αντιπροσωπεύει το 21,5% της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης της χώρας. Καλλιεργείται κυρίως σκληρό σιτάρι (Triticum durum ) και σε μικρότερη έκταση μαλακό (Triticum aestivum).

Σιτάρι σκληρό

Το σκληρό σιτάρι ή αλλιώς Triticum durum αποτελεί το κυρίως καλλιεργούμενο σκληρό σιτάρι .Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο κόσμος έτρωγε “ζυμαρικά” από σκληρό σιτάρι από πολύ νωρίς (5.000 π.Χ-Σήμερα). Είναι γνωστό ότι η χώρα μας έχει παράδοση χιλιετηρίδων στην καλλιέργεια του σκληρού σιταριού. Η καλλιέργεια του σκληρού σιταριού εντοπίζεται κυρίως στους Νομούς Έβρου, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Λάρισας και Μαγνησίας, ενώ του μαλακού κυρίως στους Νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

Σιτάρι μαλακό

Το εξαπλοειδές μαλακό σιτάρι (Triticum aestivum L. Em. Thell) – είναι το παραδοσιακό αρτοποιήσιμο σιτάρι. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του ενδοσπερμίου του σε πρωτεΐνη, ιδιαίτερα των ποικιλιών με σκληρό ενδοσπέρμιο, θεωρείται πολύτιμο για την παρασκευή ψωμιού και χρησιμοποιείται ευρέως ως ζωοτροφή.
Πινακας : Η εξέλιξη της καλλιέργειας σίτου στην ελλάδα κατά την περίοδο 1961-2005. [ Πηγη cerealinstitude.gr]

Αραβόσιτος

Ο αραβόσιτος εισήχθηκε στην Ευρώπη από τον Ισπανό Φερνάνδο Κορτές (1519). Από την Ισπανία, με τους Άραβες, διαδόθηκε στη μεσογειακή Αφρική και από την Αίγυπτο στην Οθωμανική αυτοκρατορία και την Ελλάδα. Είναι φυτό ετήσιο, μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3,50 μ.. Ο καρπός του, εξαιτίας του σχήματός του, λέγεται κώνος ή κορύνη, καλυμμένος από τους κόκκους του αραβόσιτου και περιτυλιγμένος από φύλλα, που παίρνουν μεμβρανώδη σύσταση κατά την ωρίμανση. Ο αραβόσιτος φοβάται τα ψύχη κατά τη βλάστησή του° έχει ανάγκη από μέση θερμοκρασία (19° C). Όταν αναπτύσσεται το καλοκαίρι απαιτεί άφθονο νερό και πολλές ευδιάλυτες θρεπτικές ουσίες. Έχει ανάγκη από συχνό πότισμα. Η σπορά γίνεται στην Ελλάδα κατά τον Απρίλη-Μάη κατά γραμμές ή στα πεταχτά. Όταν αναπτυχθεί λίγα εκατοστά, παραχώνεται και μετά σκαλίζεται, ποτίζεται. Ο αραβόσιτος χρησιμοποιείται σαν τροφή του ανθρώπου και των ζώων. Το χλωρό χόρτο αραβόσιτου βοηθά τη γαλακτοπαραγωγή των αγελάδων. Οι ξηρές κορυφές χρησιμεύουν για τροφή των ζώων. Μέχρι και το 2012, το πλήθος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αραβόσιτου στην Ελλάδα, έφτασε τα 173587,84 στρέμματα.

Κριθάρι

Δημητριακός καρπός, σπουδαιότατος και γνωστός από τους αρχαιότατους χρόνους (από τον Όμηρο ονομαζόταν κρι). Καλλιεργείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και σ’ όλη τη γη, από τον ισημερινό μέχρι τους πόλους. Θέλει έδαφος όχι υγρό και ασβεστούχο. Αναπτύσσεται καλύτερα από το σιτάρι στα φτωχά εδάφη. Ο καρπός του χρησιμοποιείται, μόνος ή αναμειγμένος με σιτάρι, για διατροφή των ανθρώπων, επίσης μόνος για τη διατροφή των ζώων και τέλος είναι η κυριότερη πρώτη ύλη για την κατασκευή της μπύρας.

Βαμβακόσπορος εσοδείας

Κύριο προϊόν της εκκόκκισης βαμβακιού, διαχωρίζεται και φυλάσσεται σε αποθήκες προστατευμένος από την υγρασία και διατίθεται για ζωοτροφή.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Βαμβάκι

Σύμφωνα με την ανάλυση των εξαγωγικών στατιστικών δεδομένων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), οι ελληνικές εξαγωγές σε βαμβάκι το 2010 αυξήθηκαν κατά28% σε σχέση με το 2009.
Η Τουρκία παραμένει, για το 2010, πρώτη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών και αντιπροσωπεύει το 60% στο σύνολο των εξαγωγών του κλάδου. Ακολουθούν, η Αίγυπτος και η Ινδονησία με μερίδιο 18% και 6,5% αντίστοιχα στο σύνολο

Βαμβάκι εκκοκκισμένο

Μετά τη συλλογή του βαμβακιού με μηχανές ή και χειροσυλλογή, μεταφέρεται με ιδιόκτητα φορτηγά και προστατευμένο όσο το δυνατόν καλύτερα από την υγρασία, μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις μας για να γίνει ο διαχωρισμός των ινών από τον σπόρο, όπου διαθέτουμε μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες στην Ελλάδα, αποτελούμενη από μια σειρά εκκοκκιστικών μηχανών CONTINETAL EAGLE 161 και 141 με δυναμικό εκκόκκισης 900 τόνων σύσπορου βαμβακιού ανα 24ωρο στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής. 300τόνοι/24ωρο στην Ξάνθη και 280τόνοι/24ωρο στην Καβάλα και τη Δράμα.

Βαμβάκι σύσπορο

Αγοράζουμε από τον παραγωγό στην καλύτερη δυνατή τιμή, το σύσπορο βαμβάκι με εγκυρότητα και αξιοπιστία στις επιλογές μας, με την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών μας στον έλεγχο και την επιλογή της ποιότητας του.

x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.